Wednesday, June 30, 2010

30 things you hate/love about me.

  1. im a morning person. seriously.
  2. i put my family first over anything. life taught me that.
  3. i used to listen to westlife. oh wait, i still do.
  4. i've stopped complaining over my body. i love me. i realized complaining doesn't solve problem. learning to be grateful.
  5. weird things. and cheap.
  6. i was put in an incubator the minute i was born.
  7. i have undergone 2 surgeries. i think.
  8. when i was 10, ayah bought me a bmx while other girls got barbies. it ended with blood all over my shirt, and lower left arm got another elbow. and 8 stitches. the bike was ruined.
  9. im fond of red. but ayah thinks its a bad color for cars, when its not ferrari or lambo.
  10. sejak bercinta lagi sekali ni, selera saya bertambah. dan bertambah.
  11. i hate being alone. but sometimes i need my space.
  12. my friends told me i wave hi/goodbye weirdly. they find it amusing.
  13. i dream of a beach wedding
  14. i love, love john mayer.
  15. i named my car ahmad.
  16. senang jadi tension
  17. i laugh hard
  18. i like star wars
  19. i like drummers.
  20. banyak berfikir negatif dari positif. maka jadi panik selalu.
  21. i sometimes like to keep things to myself.
  22. i love pretty lights. i love my luke's lightsaber.
  23. i easily fall for sweet things.
  24. ibu said, when i was still a baby, the only way to put me to sleep was car rides. ayah did it every night. i wasted ayah's scholar's money, and things dont come cheap in uk.
  25. my parents think im aneh too. they find it hard to get me birthday gifts. it always ended with mugs.
  26. a week before pmr, i handed my handphone to ibu, i said it was a distraction. adik thought an old woman was possesing me.
  27. by the time im in matriculation, i was like an only child, i always get what i wanted. i was spoiled. adik thought i was possesed by a little spoil brat.
  28. im afraid to go through surgery in my sleep, im afraid to die in coma and unprepared.
  29. i believe i am socially inactive. i dont know how to start conversations or meet new people. im always comfortable to old ones.
  30. i dont know what would i've become without ibu. ibu has always been there for me. ibu mostly helped me in making friends and keeping them. ibu always make the first step for me, she started things for me, and only then i'll take control and finish them.

tagged by dyana. thanks for tagging babe!

Tuesday, June 29, 2010

321st post


123 sayang. :)
happy anniversary and thank you for working hard. im THE lucky girl.

Monday, June 28, 2010

Happy 26-monthsary!!!



To Miss Ika, saya ucapkan selamat menyambut bulan yang ke-26 bagi hubungan kita.
Semoga hubungan ini kekal sehingga ke jinjang pelamin dan seterusnya hingga ke akhir hayat kita. Amin =)

Saya Sayang Awak... =)


p/s: maaf jika gambar di atas tidak dapat dilihat dengan jelas bagi sesiapa yang rabun warna. Harap maklum~

Sunday, June 27, 2010

Little walk

Minggu ni aku keluar dengan Miss Ika. Seronok dapat jumpa dia, rasa macam dah lama sangat tak jumpa. =)

Antara gambar yang sempat aku rakamkan menggunakan hp cikai aku.

Banyaknye Miss Ika saya makan. Sampai 2 air die.hehe


muka serius sebab tengah lapar. haha


SIRIM Rasa

Hari khamis lepas aku mengikuti lawatan ke SIRIM Rasa, di Rawang. Boleh tahan jauh ke dalam gak tempat tu. Memang buat taik mata je masa atas bas. Sampai di sana, aku tengok boleh tahan gak lawa bangunan kat situ tapi aku pelik tengok kereta staff tak berapa nak ada. Ye la, berapa kerat la sangat yang nak kerja kat tempat pedalaman camtu.Haha.

Mula-mula kitorang melawat ke lab foundri. Tapi aku tengok ejaan lab tu Faundri. Aku tak tau mana satu yang betul. Biarkan aje lah. Lab tu boleh kata semua ada la, dari cold chamber, hot chamber, automated casting, die casting, sand casting dan keluarga casting yang lain-lain. Malas aku nak elaborate, buang tenaga nak menaip je.

Lepas tu, kami melawat ke lab machining plak. Lab machining ni tak banyak sangat mesin kat situ. Kebanyakannya semua mesin dari keluarga CNC. Tapi aku tertarik pada satu mesin CNC milling ni. Dia punya saiz gedabak punya besar. Aku rasa kagum gak dengan saiz mesin tu dan tool yang ade kat mesin tu rasanya adalah dalam 50 lebih. Takpun lagi lebih dari tu, takde masa aku nak kira. Buat pening je.

Lawatan kami tu boleh kata agak sekejap jugak la. Dalam sejam je kot. Pastu kami terus balik ke HQ dan makan. Lepas tu balik umah. Kira kerja separuh hari je, tak rasa macam kerja pun. Yang penting sekali, aku happy!

cold chamber


mesin CNC milling yang bersaiz monster


Tool untuk CNC bersaiz monster

Tuesday, June 22, 2010

baru dapat internet.


hurm. takde beza nya ade internet ke tak, kitorg pun asyik keluar je. jalan kat shah alam tu dah kenal dah. kalau nak ke genting sorang- sorang pun ibu bagi, sebab dah familiar dah. haha. ok, indoor semua dah habis main, lepas ni simpan duit nak habiskan semua rides yang outdoor pulak. next time, nak bawak kawan- kawan yang kepingin tu, ibu pun bagi je guna apartmen dia. tapi tak ada time la pulak.

tak ada benda nak recap pun minggu ni, malas nak mengingat sebenarnya. cuma ramai dah kawan yang dah dan akan mendirikan rumah tangga. julai ni ada dua, zaid dan sajidah & eizaz. zaid punya macam tak boleh pergi. sorry zaid, sebab ade kat selangor. macam jauh pulak nak turun johor. dengan kesempitan wang lagi. insyaAllah sajidah&eizaz punya boleh sebab masa tu dah dekat batu pahat, dekat la sikit nak turun jb. plus, dengarnya ramai ex-sktsp datang. boleh la ber reunion. hee :)

bila sebut pasal wedding, mula la fikirkan kewangan. yang perempuan boleh la rilek lagi, yang lelaki, haish bebanan sungguh. minggu, minggu lepas, lepak minum- minum dengan sepupu yang dah bekerja dekat warung. belum kahwin lagi dia, kononnya nak menghabiskan hutang ptptn dulu. dah 5 tahun kerja, tak habis- habis bayar lagi. berpuluhan ribu. tapi tak sebanyak engineering la, pasal dia ambil accountacy. dalam hati aku bersyukur, hutang aku nanti masih dalam 4 figure je. padahal hampir memberontak tu rasa duit tak cukup. aku pun fikir nak habiskan hutang dulu baru kahwin. haha. boleh ke?

disebabkan bulan ni ramai orang kahwin, otak ni pun tercetus impian- impian nak kahwin jugak, i now declare this month as the loving month. boleh?

Wednesday, June 16, 2010

Internship

Hari ni merupakan hari yang memeningkan minda aku dengan la kerja yang dibuat tak berjalan lancar, ditambah lagi dengan perasaan gundah gulana akibat sakit perut. Kemungkinan esok pagi aku akan sakit perot lagi sebab hari ni banyak menguyah kerepek. Ah!

Selama sebulan aku intern ni, ni lah baru kali pertama aku terniat nak bercerita tentang internship aku. Itu pun atas kerelaan hati sendiri. Hehe. Terpaksa cerita sedikit tentang benda yang Private & Confidential ni. Hahaha.

Aku sekarang tergolong dalam golongan UT-man. Adakah anda tahu apakah itu UT-man? UT-man ialah seorang lelaki gagah perkasa yang ditugaskan untuk membuat kerja-kerja Non-Destructive Testing (NDT) tidak kira di atas darat, kawasan berhawa dingin mahupun di dalam air.

UT atau nama panjangnya adalah Ultrasonic Testing. Benda alah guna mesin. Harga sebijik mesin boleh beli sebiji MyVi. Caghe gila! Ni mainan anak-anak orang kaya je dan berilmiah macam aku. Hahahaha.

Ni ada paparan gambar mesin yang harganya tidak sepadan dengan rupa mesin tersebut.




Bila tengok gambar mesin ni, terus hilang mood nak menulis dan aku rasa macam nak jadi UT-man je sekarang...

the Oranje



Untuk World Cup kali ini, aku menyokong pasukan Oranje iaitu Belanda. Aku harap depa ley menang world cup kerana mereka mempunyai skuad yg hebat-hebat seperti van Persie, van Der Vart, Sneijder, Kuyt dan ramai lagi. Aku pasti mereka pasti berjaya!


OVERWINNING!!!

holiday update.








nothing much has been done through out the holidays. lemme do the recap.

- 1st week of holidays was a lazy week. i only eat and sleep.
- help sisters study for the mid term.
- gossip girl and glee marathon.
- baby sit arief on the 2nd week while paksu and maksu were away in korea.
- makngah and the family were on umrah on the 2nd week, so it was a dull week.
- had few wins with the play station with arief. he dont want to play with me anymore. 'adik taknak main dengan kakak ika lagi, kakak ika dah terer' were his exact word.
- so he only wants to play with pessa, pessa dropped by mostly every evening. kalau pessa lambat, arief tanya 'kakak ika, pesa datang pukul berapa?'
- we see each other almost every week, sometimes just the two of us, but most of the times with the family.
- i finally had the chance to meet pesa's childhood bestfriend. kecoh tak hingat!
- i did ibu's work and preparing slides for her class. and was paid.
- i also did a favor in checking thesis for ayah. and was paid also.
- i spent most of the money on food, bills, and leisure.
- went to watch a movie with cousins until late and ate nasi lemak at 1 am.
- weddings.
- ahmad has been upgraded. weehooo!
- we seldom talk on the phone nowadays, pessa always tired from work. atok selalu tanya, 'ko gaduh dengan faisal ye?' so cute. haha
- we are thinking to settling whether in damansara or gombak.
- still packing. you cannot imagine how much stuff there is. pfff.

Tuesday, June 15, 2010

a rare encounter

last few days i was in genting for the school holidays. while waiting for ibu to pick us up at the skyways, an arab lady came and sat next to me while waiting for his husband. her husband then came to her and spoke to her, it sounded important. (macam la paham, haha)


arab lady: are you going to kuala lumpurr?

me: nope, i live around here.

arab lady: oo, sorry (speaks arabic to her husband. husband went out and looked for the bus again.)

arab lady: it's nice to live here.

me: (realized she wants to continue with the conversation.) umm, yeah. the weather is nice compared to Kuala Lumpur. where are you staying in Kuala Lumpur?

arab lady: times squarre. (semua yang ade R bunyi double)

ok. i didn't know times square got hotel.

me: how long have you been here?

arab lady: umm, 6 days.

me: on your honeymoon?

arab lady: kind of. we've been married for two months. now only have the time. my husband just finished his study.

me: ooo.

arab lady: i was told malaysian people are really friendly and nice.

me: heh. you think so?

arab lady: i guess so. (haha)

me: so, where did your husband studied?

arab lady: australia, sydney.

me: his major was?

arab lady: computer system ( i hope i heard right). i studied too but then i dropped halfway and got married. are you still schooling?

me: yep. i'm still studying in a local uni.

arab lady: what major are you in?

me: err, engineering.. mechanical.

arab lady: engineering? a girl? really? how are you doing?

me: (saw that one coming.) im doing ok. mine me asking how old are you?

arab lady: im 21.

me: really? you're younger than i am. im 23.

arab lady: really? you look 18 to me. haha.

me: haha. i'll take that as a compliment. thanks. umm, soo... was it okay when you both were far apart?

arab lady: of course it was hard. it's a whole other continent, you know.

me: yep, i know. so, how do you see each other? did he fly home often?

arab lady: you mean before the marriage? no, no! its not allowed. its forbidden to see each other like that. (dating)

husband came. she introduced us. i found out his husband is the same age as i am. their bus came, her husband grab her by the hand. firm.

arab lady : salam alaikum. i'll be seeing you.

i just managed a wave. she turned around.

arab lady: oops, sorry! i wont be seeing you!

me: haha!


i feel that the rare encounter was somewhat interesting, to discover a whole new culture. or to me; a lesson to be learned.

Thursday, June 10, 2010

Teka-Teki

Cuba teka ini gambar ape??

Sunday, June 6, 2010

Gerak Hati

Azlan & The Typewriter
Gerak Hati



Dalam hidup ku ini
Puas ku tunggu
Sesuatu yang ingin ku milikinya

Aku pendamkan semuanya
Kau tekan emosi di fikiran aku menyambut tuduhan
Aku hanya mampu bernyanyi
Mimpi-mimpi terang itu
Membuat aku terus berlari

Andainya langkah kaki aku terhenti
Akhir semua pengakhiran melodi ini

Aku pendamkan semuanya
Kau tekan emosi di fikiran aku menyambut tuduhan
Aku hanya mampu bernyanyi
Mimpi-mimpi terang itu
Membuat aku terus berlari

Aku hanya mampu bernyanyi
Mimpi-mimpi terang itu
Membuat aku terus berlari

Aku hanya mampu bernyanyi
Mimpi-mimpi terang itu
Membuat aku terus berlari


Friday, June 4, 2010

Thursday, June 3, 2010

have a lil faith in me.

tak tahu la takat mana gilanya ambil psm bawah design. tapi tiap kali cerita kat orang, tu la bende pertama yang keluar dari mulut dorang. cuak tu cuak jugak, tapi dah minatnya kat situ. i dont want to waste a year of doing something i dont have interest in. belum pernah orang dapat A buat design ni, kata orang la. staf pun ada yang cakap macam tuh. membuak la cuaknya dah la psm ni portion besar dalam course 4 tahun ni, mm.. tapi tak berapa sangat. agaknya dah masuk tahun 4 ni pemikiran tu jadi matang sikit. apa yang orang- orang yang dah lama makan garam engineering cakap tu kita terima, dah tak protes diam- diam macam selalu. go for the knowledge not the A's.

semester lepas aku sedar semua tuh, aish.. benda yang kita belajar tahun 1 dan tahun 2 tu interesting sebenarnya, apsal la aku belajar membuta- tuli je. aku jarang dah nak ke bilik lecturer buat tayang muka untuk better grades, the feeling is not right even if i got an A. semester lepas, kalau aku nak tidur, aku tidur je dalam kelas, malas nak fikir consequences nya, haha. better late than never. tahun ni, aku nak absorb mana yang aku mampu.

pesa pernah skor A dalam satu paper. dalam kelas tu pulak, dia seorang je yang dapat A. dia jumpa lecturer nak cakap terima kasih, lecturer tu plak tak sangka dia bagi A kat pesa. hmm, aku fikir, kalau pesa boleh buat aku pun boleh. in my own way, InshaAllah. i want to leave my degree life with something that i can be proud of.

sama jugalah psm ni, kalau aku tak dapat A pun macam yang orang lain dah predict, aku redha je. aku sedar risiko dia, panel- panel dia bukan calang- calang orang, import indon belaka, memang kerja condemn orang je. tapi curiosity aku nak tahu ape end result psm aku ni membuak-buak. Dr. Badrul pun cakap benda ni baru lagi. dah dua tahun tajuk ini dikeluarkan, tapi takde orang lagi berani ambil. apehal tah tangan ini ringan sangat angkat tangan hari tuh. hmm, sat lagi nak pi tengok kereta- kereta remote control, nak kasi bukak itu dalam. prof pun tengah fikir nak kecik kan skop aku. aku belum cerita lagi dengan ayah. last time aku cerita, dapat jugak sebijik GILA dari dia. dia kata ferrari buat enjin pun satu team, ni nak buat enjin baru, sorang-sorang pulak tu, gila ape? itu pasal aku belum boleh tidur lena lagi, takut aku betul- betul jadi gila. haha.